En sajt med sajter

Citypendeln

Minska risk med Folsyra

Information om folsyra: Hur kan man minska risken att föda barn med ryggmärgsbråck?
Ett mycket bra sätt att minska risken för ryggmärksbråck för nyfödda barn är att modern ser till att ha fått i sig minst 400 mikrogram folsyra inför sin graviditet. Givetvis är det bra att hon intar denna dos även under själva graviditeten, men det viktigaste är att dosen av folsyra är hög redan då graviditeten startar, då det är då fostrets centrala nervsystem börjar utvecklas – och det är störningar i denna utveckling som sedan leder till ryggmärgsbråck.
Ryggmärgsbråck innebär att ryggraden blir gravt deformerad. Ofta är hela ryggmärgskanalen öppen vid födseln. Detta går i dag att operera, men följderna för barnet kommer ändå att vara otrevliga. Många barn som föds med ryggmärgsbråck lider också av vattenskalle, inkontinens och hormonrubbningar – så att de hamnar i puberteten tidigt och stannar i växten. Det sista går att åtgärda med hormonbehandling.
De flesta som får veta under graviditeten att fostret har ryggmärgsbråck väljer abort. Men 20 till 25 barn föds varje år i Sverige med denna åkomma. För att undvika detta rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att inta 400 mikrogram folsyra. Läs mer om folsyra på www.folsyra.biz.

No related posts.

Comments are closed.