En sajt med sajter

Citypendeln

Räknemaskin blir toppmodern laptop

Räknemaskin blir toppmodern laptop
Ja, steget är långt. Om man ska sätta ner fingret någonstans i historien och säga: ”Här skapades den första datorn”, är ett lämpligt ställe 1642 när matematikern Blaise Pascal konstruerade en mekanisk räknemaskin. Han var dock inte först. 1623 ska den tyske astronomen Wilhelm Schikard ha tillverkat ett räkneur – enligt samma principer som ett ur. Den tekniken har i sin tur använts åtminstone sedan slutet på 1200-talet. Troligen även tidigare än så. Men ska man prata om datorer så som vi gör idag får man hoppa fram till mitten av 1800-talet då programmerbara maskiner började tillverkas. Man använde då hålkort och hålremsor enligt principen med ettor och nollor. Tekniken användes endast av myndigheter och stora företag, då ingen annan hade råd med dessa gigantiska maskiner.
Först när datorn gick från mekanisk till elektromekanisk blev maskinerna mindre och även mindre företag kunde skaffa sig datorer. Detta var runt andra världskriget.
Dator för privatpersoner lät dock dröja sig fram till slutet på 1970-talet och först i slutet av 1980-talet hade det spridit sig som en självklarhet i folks medvetande.
I slutet av 1990-talet var en dator var mans egendom och tio år senare kunde ingen längre tänka sig en värld utan datorn.
Idag är hela vår civilisation uppbyggd kring datorn och förlitar sig på att den ska finnas.
Den vanligaste datorn som säljs och ägs idag är en laptop och varje år säljs många miljoner nya enheter.
Vill du lära dig mer kan du gå in på www.laptopbolaget.se.

http://www.laptopbolaget.se/billiga-datorer/

http://www.laptopbolaget.se/ram-minne/

http://www.laptopbolaget.se/sony-vaio/

Related posts:

  1. Linser, Hur du blir en stjärna

Comments are closed.